Sommarmötet hölls på Billingehus Skövde

september 26, 2012 19:09:41 Janne Åberg

Skapad: 26 SEP 2012 15:46

 

 WIS ordförande Roland Gustavsson förklarade mötet öppnat och hälsade alla varmt välkomna. Det var sammanlagt 75 deltagare som hade mött upp till detta sommarmöte. Börje Weiler, ordförande i Skövde Idrottshistoriska Sällskap höll ett kort anförande om Billingehus där även deras museum finns. Skövde Idrottshistoriska invigdes 2001. Museet har förhandlat sig fram till både fri hyra och el vilket är himla bra gjort.

Margareta Wetterberg, Västergötlands Idrottsförbund, höll ett kortare anförande. SISU har meddelat att det tyvärr blir mindre bidrag. Torsdag den 27 september blir det stor konferensdag. Temat blir arenor. Arenor i Västergötland tas också upp på denna konferensdag. Fredrik Belfrage kommer att vara konferencier. Det kommer olika föreläsare på denna konferensdag. Konferensdagen är helt gratis för allmänheten men man måste anmäla sitt deltagande. Momsfrågan togs också upp på mötet. Frågan är fortfarande olöst. Ingen vet vad som komma skall. Föreningslivet får under tiden fortsätta att köra efter den svenska modellen.

Det finns i nuläget 3316 medlemmar i Västergötlands olika idrottshistoriska sällskap. Det är helt fantastiskt enligt ordförande Roland Gustavsson. Vi i Västergötland ligger skyhögt över andra distrikt i Sverige när det gäller medlemsantal. Exempelvis finns det bara ett enda idrottshistoriskt sällskap i hela Småland. Det tråkiga är att det går så trögt i övriga Sverige att bilda nya idrottshistoriska sällskap. Tommy Olsson pratade om tidningen Westgötarnas Idrottshistoria. Än en gång fick vår facktidning en stor eloge. Alla lokaltidningar, kommuner och museer i Västergötland får vår facktidning helt gratis. Detta är ett himla bra sätt att marknadsföra en tidning. Tidningen vill gärna få in artiklar från enskilda personer. Alla idrottsmuseer i Västergötland kommer att presenteras i tidningen. Även debattinlägg önskas också av tidningen. Temanummer från visst sällskap, viss idrottsgren, viss kommun kommer det också att bli i framtiden. Folke Brink pratade om utbildning och hemsidor. En grundkurs har gått under våren. Nio sällskap var närvarande under kursen. Ny grundkurs kommer det att bli och även en fortsättningskurs. En utbildningsdag planeras under hösten. Utbildningen är dessutom gratis.

Idrottsmuseet i Vänersborg som är under avveckling debatterades också. Det finns fortfarande saker kvar där som bör avhämtas. Det planeras en resa till Helsingborgs Idrottshistoriska Sällskap nu i höst. Det blir en resa för samtliga Idrottshistoriska Sällskap i Västergötland.

Folke Brink