Historik

Den 24 januari 1912 spelades den första bandymatchen i Lidköping, mellan ett lag från Skara och ett från Lidköping. Skaralaget vann med 9-0.
Vilka grabbar det var som spelade denna match har inte med säkerhet kunnat fastställas. Matchen spelades vid Gasverket som var beläget vid Västra hamnen.
De första riktiga bandylagen i Lidköping bildades 1923, då LIS och IF Heimer bildade var sin bandysektion.
I den första organiserade bandymatchen mötte IF Heimer Skara IF på Skara IP, slutresultatet blev 2-2. Senare samma år möttes LIS och Skara IF, slutresultatet blev 10-1 till Skara IF.
Under 1930-talet bildades i det som idag är Lidköpings kommun en mäng bandylag. I kommunen har det under åren funnits över 30 bandylag.
1931 bildades Wästerlunds IK och Sjödalens IK. Sjödalen blev det lag som först kom att dominera Lidköpingsbandyn.
1947 kvalade laget till Allsvenskan som då var högsta serien. Kvalet spelades i ett enkelmöte. Motståndare var Karlstads Göta, som inför cirka 2000 åskådare på Bandygrytan vann med 2-1.
Under 1950-talet var det Wästerlund som var det dominerande laget.1959 kvalade laget till Allsvenskan. Motståndare var IK Heros från Smedjebacken. Inför 4000 betalande åskådare på Bandygrytan, blev slutresultatet 3-3. Bortamötet vann Heros med 6-3. 1960 kvalade återigen Wästerlund nu mot Lesjöfors IF, som vann båda matcherna.
1934 bildades Villa BK. I många år fick Villa vänta på sin första större framgång, men 1964 kvalade laget till Allsvenskan, mot Askersund och Vetlanda. Villa vann mötet mot Askersund, hemma på Lockörns bandygryta med 1-0. Efter förlust mot Vetlanda borta med 1-3 blev det ingen Allsvensk plats då Askersund och Vetlanda spelat oavgjort. Den 1 november samma år invigdes Lidköpings Isstadion med konstfrusen bandybana, som gav lagen nya förutsättningar att träna. 1966 kvalade Villa mot Åtvidaberg. Villa vann båda matcherna och gick därmed upp i Allsvenskan. Första året i högsta serien blev en tuff prövotid för Villa som blev sist i serien och flyttades ner till div.2.
1968 var det återigen dags för kval, nu mot Lesjöfors. Efter varsin seger på respektive bortaplan, fick kvalet avgöras på neutral plan i Örebro, där Villa lyckades vinna med 4-3. Allt sedan dess har Villa tillhört den högsta serien i Sverige. Villa har 1975 mot Ljusdal, 1983 mot Boltic och 2012 mot Sandviken spelat SM-finaler. Dock ingen vinst.
Nuvarande bandylag i Lidköping är BK Wiking som bildades 1933 och är stadens äldsta lag, Villa/Lidköpin BK, Gillstad/Svarthall, Kållands BK som spelade ett förkval till högsta serien, Lidköpings AIK som vid två tillfällen kvalat till högsta serien. Dambandy bedrivs av Villa/Lidköping och i ett samarbete mellan Villa/Lidköping och LAIK bedrivs flickbandy. De la Gardiegymnasiet är Sveriges bästa skollag med 14 SM-guld för skolungdomar.