Kulturpriset, 10 000 kr, till Jan-Eric Johansson. Grattis!

maj 6, 2021 18:05:02 Janne Åberg

06 MAJ 2021 18:49
Herrljunga kommuns kulturpris 2021 har tilldelats Jan-Eric Johansson, Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap, för hans omfattande arbete med att dokumentera föreningarna i Herrljunga.

Artikel publicerad i Alingsås Tidning 210506.

(Bifogat nominering och protokoll med beslut från Bildningsnämnden.)

Länk till föreningsdokumentationen

Jan-Eric Johansson och Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap får Herrljungas kulturpris 2021 för fyra års dokumentation av det lokala föreningslivet. – Det var jätteroligt, säger han.

– Philip Mauritzson

Herrljungas kulturpris till Jan-Eric Johansson

Sedan 2003 delar Herrljunga kommun ut sitt kulturpris till en person, grupp, organisation eller förening som gjort förtjänstfulla insatser eller utfört en livsgärning inom kultur- och konsthantverksområdet. Prissumman är på 10 000 kronor och tillfaller i år Jan-Eric Johansson, för sitt arbete med Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap dokumentation av kommunens föreningsliv.

Materialet finns nu digitalt på HIS hemsida.

  • Det var jätteroligt, vi har hjälpts åt i styrelsen, säger Jan-Eric Johansson när AT ringer upp och

Arbetet har pågått i flera år på uppdrag av Westgöta Idrottshistoriska Sällskap.

  • Det startade 2016 och vi hade fyra år på oss. Vi skickade ut ett antal frågor till alla föreningar. För en del gick det bra att svara, för en del mindre bra, konstaterar Jan-Eric Johansson.

Ett omfattande material?

  • Det är hundra sidor med 50 olika föreningar och ett 20-tal idrotter. Det finns väldigt mycket information kring vissa föreningar. Det här är tänkt som ett levande dokument som hela tiden ska uppdateras, säger Jan-Eric Johansson som själv varit engagerad i Herrljunga SK, Herrljunga tennisklubb och Herrljunga golfklubb.

Idrottssällskapet hade hård konkurrens om kulturpriset. Övriga nominerade var Fåglaviks Fornminnes-
och hembygdsförenings styrelse, Kent Lennartsson som samlat in material om Lastbilscentralen samt Gäsene mejeriförening.

”Dessa fyra skulle alla vara värdiga mottagare av Herrljunga kommuns kulturpris” skriver kommunen i sitt beslut.