En mästare besökte Skövde IHS

november 6, 2022 15:11:11 Janne Åberg

Idrottscafé med Sofia Loft

 Reportage och bilder: Urban Brumm Skövde IHS

Sofia Loft, europamästare i Taekwon-Do, trefaldig världsmästare i styrkelyft och den senastesegraren i Mästarnas Mästare, var hedersgäst under Sällskapets första idrottscafé.

Askebergasalen i Kulturfabriken var träffplatsen för sammankomsten. Medlemmar i Sällskapet såväl som andra idrottsintresserade bemannade sittplatserna för att lyssna till Sällskapets ordförande ”Stickan” intervjua Sofia.

Stickan hade gjort ett bildspel..

..med bilder och filmsnuttar från Sofias synnerligen framgångsrika idrottsliv. Ovan syns bilder från tillfället, när hon vann VM i styrkelyft första gången år 2014. Året därpå upprepade hon vinsten, och år 2016 vann hon för sista gången. Sofia drog sig tillbaka som obesegrad i styrkelyft, hon förlorade aldrig en tävling i denna sport.

Eftersom styrkelyft är en tämligen anonym sport för de flesta, visade Sofia hur de olika momenten utförs rent teknisk och berättade även, när ett lyft betraktas som godkänt. Åhörarna var också nyfikna på, hur många lyft varje lyftare får göra, och hur segrarna koras i de olika grenmomentensamt sammanlagt. Sofias förevisningar samt förklaringar var mycket klargörande och hon var mycket belåten med att få sprida kunskap om sin specialgren.

Att bli världsmästare kräver en mycket stor insats i form av träning och tar över livet på ett helt dominerande sätt. Sofia visste, att 2016 års VM var det sista, för sedan väntade ett vanligt liv med utbildning och arbete. Styrkelyft är ingen sport med inkomster, som det går att leva på, det är på gränsen till gamla tiders amatörism. Som hos många andra elitidrottsmän kändes denna omställning, som att det blev tomt under en viss tid, men livet går vidare. SVT hörde av
sig och ville ha med henne i realityserien Mästarnas Mästare. Först under hösten 2021 blev det dock möjligt, och under våren 2022 fick vi se upplösningen med Sofia som slutsegrare.

Se tidigare reportage del 1 och del 2.

Sällskapets vice ordförande Solveig avtackade Sofia, för att hon vill ställa upp som gäst på det första idrottscaféet och speciellt för hennes positiva utstrålning och mycket trevliga framträdande.
Eftersom Sofia och Sällskapet är gamla bekanta, var det fint att hon ville posera tillsammans med Stickan framför den poster, där hon finns med som en av Sällskapets utvalda Idrottsprofiler från Skövde.

Jaha, ett idrottscafé utan kaffe och bulle är ju inget idrottscafé, så därför måste även denna fikakö redovisas. Åhörarna, arrangörerna och SLA-reportrarna tog för sig allt eftersom, men först ville ju SLA ha en intervju med Sofia. Om Sofia fick något kaffe är osäkert, då ett antal åhörare också ville snacka gamla tider med Sofia, som även efter Sällskapets intervju flitigt delade med sig av sig själv.